5 udda Hotell i Europa


1. I den Holländska staden Zaandam ligger numer det nybyggda hotellet Amsterdam-Zaandam. Vid första ögonkastet liknar hotellet hundratals ihopkastade hus. I själva verket har arkitekten Wilfried van Winden på byrån Wam architecten låtit en typisk 1700-tals struktur möta ett nytänkande kaos. Tanken är inte alls ovanlig utan kallas fusionsarkitektur för sin blandning av modernt och traditionellt. Hotellet omfattar 160 rum, inredda efter olika smakteman som choklad, senap, småkakor eller ost. Ser man efter en gång till upptäcker man också att ett av husen avviker mot de blåa och är målad i grönt.

2. Tycker du om att somna till ljudet av vågorna eller ta ett morgondopp i havet när du vaknar? I Ålesund i Norge kan du ta tillfället i akt och sova över i en hundra år gammal fyr. Rummet är bara tre meter i diameter men går genom två våningar. Molja Lighthouse tillhör Hotell Brosundet och kallas för Rum 47 då det är det sista i räkningen och också skiljer sig från de öviga rummen. Lite läskigt kanske, men något utöver det vanliga absolut.

3. Ett väldigt annorlunda hotell är det Holländska Harbour crane. Du bor i en stor lyftkran som en gång i tiden fraktat timmer men idag är det ett lyxhotell för två, 20 meter upp i luften. Kranen väger 65 000 kilo och självklart finns möjligheten att du får svänga runt den i valfri riktning.

4. På Hotellet Propeller Island är varje rum helt unikt. Inredningsmässigt kan du inte uppleva någonting liknande och varje rum överraskar med en galen idé. Vill du sova so en fånge i en fängelsecell eller i en svävande säng? I en begravningskista eller i ett färggrannt barnrum? Den tyska konstnären Lars Stroschens står för karaktärerna till samtliga 45 rum. Det som möter dig är konstnärliga visioner och ett stycke härligt vansinne.

5. Strax utanför Linz i Österrike kan du vara säker på att ingen ska störa din nattsöm. Rummen som liknar avloppsrör är i självaverket tjocka rör av betong som väger närmare tio ton styck. Du bokar rummen på hemsidan och får där koden som öppnar dörren. Det kan inte bli varken enklare eller mer isolerat än så.

länkar och mer info

molja fyr
propeller island
dasparkhotel


bloggtips




En riktigt bra resefotograf är Martin Edström som år 2006 vann utmärkelsen som »People of the world« i »Travel Photographer of the World«. Kolla in hans blogg, läs hans reportage och se fler bilder här.


Flygtrafiken ställs in

All Sveriges flygtrafik stängdes ned idag. Orsaken är att partiklar i det askmoln som bildats efter vulkanutbrottet på Island natten till Onsdagen kan komma att skada flygplansmotorerna. Även Belgien, Nederländerna, Storbritannien och delar av tyskland har stängde idag ned flygplatser på grund av askmolnet. Håll dig uppdaterad via Swedavia för mer information om flygtrafiken och om hur askmolnet breder ut sig här, eller kontakta ditt flygbolag för med information.


Pundet rekordlågt - åk till London!



Pundet är med Storbrittaniens budgetunderskott nere på knappt 11 kronor. Inte sedan 1996 har pundet varit så lågt och med osäkerheten inför kommande val väntas det dala yttligare. Med andra ord är det hög tid att besöka London över en weekend.

Sista minuten: Stockholm - London  154:-

här

Världens bästa flygplats?

Enligt Skytrax undersökning har Heathrow den bästa shoppingen och Hong Kong International bäst restauranger. Arlanda står med på listan som som den tredje bästa flygplatsen i norra Europa - efter Helsingfors och Oslos flygplatser. Men annars är det inte i Sverige du ska mellanlanda för att knata runt i väntan på nästa plan. Detta är världens bästa flygplatser (förra årets placering inom parantes):

 

1. Singapore Changi Airport (3)

 

2. Incheon International Airport (1)

 

3. Hong Kong International Airport (2)

 

4. Flughafen München (5)

 

5. Kuala Lumpur International Airport (7)

 

6. Zurich Airport (4)

 

7. Amsterdam Schiphol Airport (8)

 

8. Beijing Capital International Airport (17)

 

9. Auckland Int'l Airport (10)

 

10. Bangkok Suvarnabhumi Airport (16)


Fredrika i Asien



18 dec, 03:30: Vaknar abrupt av att Amanda skakar om mig och meddelar att klockan ar halv 4 pa natten, att vi forsovit oss, 1 och en halv timme. Panik. Har aldrig kommit upp ur sangen sa snabbt forut, kla pa sig, slanga ner allt i vaskan, pa med tunga ryggsackar och otympliga handbagag. 4 minuter senare sitter vi i en taxi, i ilfart till Bangkoks internationella flygplats for att aka vidare mot Hong Kong. Hade alltsa tankt ga upp klockan 2 och lamna hotellet kort efter det, vi visste inte hur lang tid det tog till flygplatsen, eller om vi skulle hitta en taxi direkt. Trodde att man behovde checka in 2 timmar fore avgang, vilket innebar 4:30 for var del. 1 timme hade vi pa oss, en timme till en flygplats som lika garna skulle kunnat lega 2 timmar bort. Forstar ni stressen? Skakiga nar vi kom fram till flygplatsen, kutade skumpigt, vingligt till incheckningsdisken. Och hann. Vilken jakla angest det hade varit annars, helt sjuk.

Framme i Hong Kong tog vi lokalbussen till Kowloon och Nathan Rd. dar vi bor. Direkt nar vi lamnat flygplatsen kandes det att vi kommit till en riktig storstad. Akandes pa den kanda, 2,2 km langa The Tsing Ma Bridge med vatten pa bada sidor och skyskrapor pa 20, 30, 50 vaningar overallt, bade hotell med spegelblank fasad och ruttna bostadshus med tvatt hangandes fran varje balkong. Forstar ni hur mycket tvatt det blir? Maste vara flera tusen kilo tvatt som hanger langsmed fasaden pa dessa byggnader.

Hotellrummet vi bokat genom Hostelworld.com i Bangkok ar det minsta jag nagonsin sett. Om jag sager sahar: nar jag oppnar dorren, oppnas den 1 cm fran fotanden av sangen som forovrigt tacker hela rummet, fran vagg till vagg, forutom just den halvmetern som maste vara ledig for att det ska vara mojligt att oppna dorren inat. Nar jag stracker ut armarna ar det 1 cm fran att jag nuddar bada langvaggarna. Om man ska ga in pa toaletten, kravs det att man stanger ytterdorren, skjuter undan bagaget och att den andra personen hoppar upp i sangen. Toaletten, herregud toaletten, ni forstar inte hur liten den ar, en halvmeter bred och 1,5 meter lang. Toaletten ar under handfatet och duschslangen innanfor dorren sa hela rummet far fungera som duschkabin. Totalt kanske rummen tillsammans ar 5 kvadratmeter. Aldrig sett nagot liknande.

Sa, vad tycker vi om Hong Kong? Vi gillar det, allt ar lattatkomligt med buss eller MTR. Igar besokte vi Ladie's Market samt strosade runt och kollade pa det vi passerade. Och shoppade. Jag ar inte langre ledsen for att jag inte hittade sa mycket i Thailand, har finns det grejer! Bara igar kopte jag en jacka, ett par jeans, 3 trosor och en vaska. Och vad det kostade? 500 kronor for allt. Pa kvallen at vi sushi, jag for forsta gangen, jag gillade det faktiskt. 1 HKD per bit. Dvs, 90 ore for en bit laxsushi..

Min tid pa datorn ar slut om exakt 2 minuter. Men kortfattat sa har vi idag besokt varldens storsta sittande, utomhus-bronsbuddhan. Dit akte vi sa kallade Cable Cars, det ar som en linbana med boxar man sitter i dar man har en fagelvy over Hong Kong. Mycket haftigt. Och bergen var maktiga, hoga, morka, med kompakta sockervaddsmoln som letade sig ner langs bergsvaggarna. Utover det har vi atit sushi igen, varit pa en marknad igen och blivit forfoljda, pa riktigt, av en indier.

Nu ska vi ga och lagga oss, 2 timmar gar fort. Imorgon ska vi till Hong Kong Island och pa kvallen blir det utgang. Puss salange!

text och bild: Fredrika Bladh, www.manofred.blogg.se

nu reser vi igen

Efter lågkonjuktur där vi hållit hårt i plånböckerna och en lång svensk vinter med mörker och kyla startade år 2010 med goda resutsikter. Fritidsresor som i slutet på 2008 drog ned på utbudet av resor är idag uppe i samma volymer som tidigare och slog i början av året rekord i antalet bokade sommarresor. Det är tydligt att vi vill resa igen. Enligt en undersökning som resebyrån Ticket gjort kommer 90 procent av de 4200 tillfrågade att resa mer, eller lika mycket år 2010. Det visar sig också handla om en längre resperiod och i högre prisklass än föregående år. Det tycks vara dags att ta igen sin plats i solen. Så vilket resemål är det som gäller?

.Populäraste destination i sommar:
1. Alanya, Turkiet
2. Mallorca, Spanien
3. Kreta, Grekland

Populäraste land i sommar:
1. Grekland
2. Turkiet
3. Spanien

Se hela listan här

källa: svd, vagabond, ticket

tävla och vinn resa


- biljetter till fotbolls VM
- resa till turkiet
- 2 biljetter till New York
- resa till london eller NY
- jorden runt resa
- en helg i Paris
- resa värd 10.000kr


mobilkameran på semestern?



Kan du tänka dig att skippa din vanliga resekamera och nöja dig med den som finns på mobilen? svd testar fyra olika mobilkameror och dess funktioner. Själv måste jag hitta ett nytt objektiv till min Canon1000D, fortsättning följer.

Att spendera en helg i Köpenhamn

En helg i vintras tågade jag ned tillsammans med mamma för att umgås i grannstaden Köpenhamn och detta blev resultatet:

Besök:
Glyptoteket för en härlig atmosfär, historiska statyer, god lunch och kända bakelser. Gör som vi och var där en söndag då det är gratis inträde och mycket annat håller stängt. Annars är fina Nyhamn såklart ett måste som mysigt promenad- och middagsstråk dagtid som kvällstid!

Fika: På underbara Café Royal på Ströget närmast Kungens Nytorv. På barstolar omgedd av vackra väggar och lekfulla prylar kan du käka riktigt prisvärd lunch... För att sedan förflytta dig till sofforna och äta världens godaste bär&marängtårta. Japp, den är ett måste! Bruncha en hel förmiddag och bara njuta gör du på Café G vid Gråbrødretorv. Där hittar du även alla bra restauranger.

Shoppa: Vi gick såklart i många inredningsbutiker och fann med lycka till Lisbeth Dahl på Köpannagatan. I orientalisk/romanisk anda är varje pryl ett måste-ha-begär i sig. Framförallt inredningsdetaljer men även smycken och finare festväskor, allt till överkomliga priser! För en dyrare summa var Rue Vente (minns inte gatan) riktigt bra inredningsbutik med möbler, lampor och snygga tavlor i modern touch. När det gäller kläder så passade vi såklart på att spana in utbudet hos danska marken som DAY och by Malene Birger. Spran även in i en fin butik, Edith&Ella(som sen visade sig ligga även på Ströget), med kvinnliga välkladda plagg. Vill du ha alla märken smidigt samlade på samma ställe är ett tips att besöka varuhuset Magasin du Nord vid Kungens nytorv.



Istanbul sticker till i ögat och du är tvungen att blinka till

Med trötta ben som korsat trånga turkiska gator i ett virrvarr av kryddor, vackra tyger och färska frukter går jag hemåt över Galatabron medan försäljares inövade ramsor och hojtande ihärdiga hälsningsfraser på all världens språk tonar bort i ett stillsamt bakgrundsmuller. Moskéerna som omger oss påminner festligt om bönestund och ljudet av försäljare och restauranginkastare byts ut mot ett lugn som bara kan infinna sig på stadens broar. Du känner den starka fisklukten i näsborrarna och du möter trötta fiskares blickar som hela dagen sett ned på Gyllene Hornets ström med solen i ögonen, ögon som fortfarande har hoppet uppe över att finna Istanbuls största bjässe och ivrigt vevar de in fiskelinan i takt.


Ömmande fotsulor har letat efter den kebab som kan erbjuda stadens bästa smakupplevelse till en students portmonnäs snålsiffriga summa, gått längs strandpromenader, ignorerat försäljare i basarer men också då och då lurats av det skimrande blänkande smyckena i vackra askar som är hand made och som jag får till ett bättre pris än någon annan i hela Turkiet -mannen med leendet som visar tänder är snäll idag. Men detta är last price! Det är svårt att säga nej och inte höja intresserat på ögonbrynen när dyra och exklusiva parfymer växer fram i svarta påsar framför ögonen och erbjuds till sjukt bra priser dirrekt anlända från den svarta marknaden. Trots allt kan även du efter dagens lite för dyra båttur se skillnad på pengarfälla och trevlig pratglad turk. Någon gång iklädd hotellrestaurangs kostym som proffsigt erbjuder dig melon, päron eller pepparmintssmak på vattenpipan som förövrigt heter nargile på turkiska och där du sitter på de färgglada kuddarna får du även lära dig att te och socker blir tesekkur, vilket betyder hej på turkiska.

Med trötta fötter och ömmande fotsulor går du hem över bron som binder samman Istanbuls två stadsdelar lokaliserade i två olika kontinenter. Plötsligt väcks du ur ett lugn där solen går ned över stadens vackert gråvita siluett mot den blåa himlen och fiskebåtar brummar nedanför i det turkosa som omger staden och reflekterar dess karaktär, då du av reflex hoppar bakåt två meter för att inte bli påkörd av en gul taxibil. Bara du verkar blivit skrämd och du inser att du för några sekunder glömde bort att du befinner dig i staden med puls. Staden där du inte bättre kan avnjuta en kall öl på en uteservering mellan olikfärgade hus. Därför att atmosfären som omger staden har liv och karaktär och går inte att förutspå på en utfällbar pappersaffisch som kartlägger kvarteren och gatornas namn. Trötta ben och ömmande fötter ska få dricka turkiskt kaffe och sjunga med i turkiska låtar på restaurangs innergård då gästerna har ätit sina sista mezes för kvällen. Dem ska få lära sig att Istanbul är mer än det lilla som syns på utsidan av ett resemagasin. Men det vet dem ju inte ännu, när dom traskar uppför kullersten medan solen går ned.


RSS 2.0